Matchbox on Tour Editie 2011-2012

Van april tot en met november 2011 trekt een heel bijzondere tentoonstelling door Vlaanderen.

Matchbox on Tour is een tentoonstellingsproject op wielen. De kunstenaarsbox houdt in elke provincie halt. Een exclusief kunstenaarsduo gaat er aan de slag rond diversiteit.

De box biedt 2 kunstenaars de ruimte om hun visie op diversiteit en kunst tentoon te stellen, met een directe link naar de plaats waar de box gehuisvest wordt.

De nadruk ligt op de interculturaliteit binnen de samenleving. Om dat te vertalen naar beeldende kunst, is de inbreng van ZebrArt uiterst belangrijk. ZebrArt biedt gevluchte kunstenaars een platform. Uit hun pool van niet-westerse kunstenaars worden 5 mensen uitgenodigd een duo te vormen met een westerse kunstenaar die curator Pieter Vermeulen aantrekt. Verschillende mensen, onderlegd in verschillende disciplines, elk met andere etnische wortels, andere vormen van beeldexpressie. Matchbox on Tour wordt het rijdend bewijs dat kunst van en voor iedereen is.

Schrijver Ringo Gomez-Jorge en fotograaf Artur Eranosian kregen de opdracht om de tour te documenteren. Ze brengen alles samen op deze blog. Zo kunt u Matchbox on Tour thuis en ter plaatse opvolgen.

Dit is een project van KUNSTWERK[t] in samenwerking met Creatief schrijven, Centrum voor Beeldexpressie en ZebrArt.

vrijdag 26 augustus 2011

voorbeschouwing



MATCHBOX OOSTENDE - KRISTIN ROGGHE EN GUY KABEYA MUYA
DE SAMENWERKING VOOR MATCHBOX

Voor de West-Vlaamse halte van Matchbox on Tour in Oostende hebben Kristin Rogghe en Guy Kabeya Muya een videowerk gemaakt. Het uitgangspunt van het werk is Oostende zelf, meer bepaald het spanningsveld dat er aanwezig is en veroorzaakt wordt door migratie. Op de dijk prijkt het standbeeld van Koning Leopold II, symbool voor het kolonialisme waarbij mensen uit het Westen naar Afrika trokken. Oostende vandaag is één van de zenuwknopen binnen de migratie van Afrika naar het Westen. Beide migratiestromingen brachten en brengen sociale conflicten teweeg.

Het thema is organisch uit de samenwerking gevloeid omdat beide kunstenaars, door achtergrond of ervaring, dezelfde interesses delen rond onderwerpen als migratie, de relatie Afrika-Europa en globalisering. Beiden volgen de actualiteit omtrent deze onderwerpen nauw op en zijn er op een zeer geëngageerde manier actief mee bezig.

Voor Matchbox on Tour hebben Kristin en Guy zich in de eerste plaats laten inspireren door de gesprekken met elkaar en met andere mensen die ze ontmoetten en interviewden in Oostende. Het betreft korte interviews met passanten op de dijk - meestal Belgische toeristen - over de 'gastvrijheid' in de stad en hun perceptie en kennis van het standbeeld van Leopold II, alsook gesprekken met verschillende immigranten zonder papieren die ze hebben aangetroffen in de stad. Het thema gastvrijheid gebruiken ze als een perspectief om het centrale thema van diversiteit te benaderen. Gastvrijheid als ruim begrip, in de zin van op welke manier 'wij' als gastheer en 'zij' als gasten zich opstellen ten opzichte van elkaar en hoe men die rollen vervult of zouden moeten vervullen. Ook puur visueel heeft Oostende, en dan vooral de haven, de kunstenaars geprikkeld.

In de eerste plaats is het de bedoeling dat de toeschouwer zonder enige extra uitleg geprikkeld wordt door het videowerk en dat men zich vragen begint te stellen over het onderwerp dat aan bod komt. Er is weinig geweten over de migratieproblematiek. De meeste meningen reiken niet verder dan de typische cliché's waarbij gesteld wordt dat migranten willen profiteren van het Westen en dat wij niet in staat zijn om de grote toestroom op te vangen. Alsook bekijkt de autochtoon de situatie vooral vanuit zijn eigen bekommernissen die hier het gevolg van zijn en heeft daarbij soms weinig oor voor de problemen van de vluchtelingen.

Kunst kan een plaats zijn waar aan de cliché's ontsnapt kan worden. Het kan een ander licht werpen op de realiteit. Voor dit project gingen Kristin en Guy luisteren aan de andere kant, de kant van de immigranten waarbij ze de getuigenissen verwerkten tot een voice-over die de leidraad vormt van de film.

Voor beide kunstenaars was het belangrijk om samen één geheel te creëren en om niet twee aparte werken te presenteren. Ze zijn vertrokken vanuit de idee dat artistieke samenwerking een interessante manier is van interculturele communicatie. Het proces om iets door de ogen van iemand anders proberen te bekijken geeft nieuwe inzichten en opent een horizon. Dit geldt zowel voor de toeschouwer als voor de kunstenaar.

<tekst Ringo Gomez-Jorge>

dinsdag 16 augustus 2011

MATCHBOX + FREESTATE - KUNST VERSPREID IN DE HAVEN VAN OOSTENDE


Dit jaar zal de haven van Oostende in het teken staan van jong, Belgisch talent. Freestate II, de opvolger van de succesvolle eerste editie die in 2006 werd georganiseerd, is een tentoonstelling van Vrijstaat O. dat jonge kunstenaars tijdelijk een plaats geeft in het havengebied aan de kust. Deze locatie biedt een grote meerwaarde door zijn unieke karakter en laat de kunstenaars toe om zowel binnen als buiten tentoon te stellen. Pakhuizen, boten en bunkers zullen als expositieruimte gebruikt worden voor de werken van 21 kunstenaars. 

woensdag 10 augustus 2011

VERNISSAGE MATCHBOX ANTWERPEN - HET OERWOUD VAN PARK SPOOR NOORD


Bij het binnenwandelen van de Cargo hangar aan Park Spoor Noord zag ik een grote berg houten planken en hoorde ik geluiden van gebroken glas. Ali liep namelijk wat achter op schema en vermits hij met spiegelglasscherven zou werken binnenin de box, moest hij deze nog verzamelen wat concreet betekent dat hij spiegels stuk sloeg. Het had een performance kunnen zijn, ware het niet dat hij zich discreet opstelde achter de schermen. De scherven raapte hij vervolgens op om tegen de binnenwanden van de box te kleven. Hij sneed zich enkele malen maar dat is deel van de job.



De berg van houten planken zag er van dichtbij uit als een bos. Bert had in een interview al gezegd dat hij een namaakoerwoud zou maken en hij heeft zich aan zijn woord gehouden. Aan de boomtoppen had hij opgezette vogels geplaatst, op de grond bevonden zich plastic rozen. Een leuk bos: een beetje rustgevend, een beetje bevreemdend. Op een gegeven moment kwamen er een paar kinderen in zwemgerief van achter de planken opgedoken. Toen besefte ik dat zo'n bos een waar pretpark is voor kinderen en dat de combinatie oerwoud - kinderen in zwemkledij iets heel erg filmisch had. Het leken wel verdwaalde mensjes in het grote oerwoud, gescheiden van hun ouders en volledig verwilderd. Een combinatie van de films Children Of The Corn en The Blue Lagoon. De kinderen doken na enkele seconden weer weg.





In het bos kronkelden een aantal lampen aan de boomtoppen. Ali had ons verteld dat het zaadcellen voorstelden. Met die gedachte in het achterhoofd kregen de lampen een artistieke geladenheid. De lichtgevende zaadcellen bestoven het bos en vertrokken vanuit de Matchbox. Dit werd zichtbaar gemaakt doordat Ali ook enkele lampen in de box had geplaatst. De lampen combineerden goed met de glasscherven die zich binnenin bevonden waardoor het geheel netjes één concept visualiseerde. Waar de gebroken spiegels inhoudelijk juist voor staan, weet ik niet. Ik wil er alleszins niet naar gissen door enkele clichématige symbolieken boven te halen, dus laat ik het in het ongewisse.


Om het oerwoud een extra dosis kitsch en mysterie mee te geven, had Bert er een rookmachine in geplaatst en een geluidsinstallatie. Zo kwam het dat ik tussen de houten bomen stond en opeens vogeltjes hoorde fluiten. Er kwam rook van tussen de planten. Bert vertelde me dat je het bos moet komen bezichtigen als het donker is. Dan wordt het enkel verlicht door de lampjes van Ali en heeft de rook iets heel griezeligs.


Park Spoor Noord wordt steeds bevolkt door spelende kinderen. De één vindt dit leuk, de ander jaagt de snotbellen liever weg. Onze curator bleek tot de eerste groep te behoren. Op een gegeven moment gapte hij een skateboard van onder een peuter en liet hij zijn kunsten op de plank zien. Jammer genoeg bleek het kind van 4 een betere techniek in huis te hebben dan hij. Schoenmakers en leesten, er is hier een gezegde over.


TEKST: RINGO GOMEZ JORGE
FOTO'S: ARTUR ERANOSIAN

donderdag 4 augustus 2011

MATCHBOX ANTWERPEN WORDT EEN BOS IN DE STAD


Zaterdag 6 augustus om 15 uur opent de Matchbox. Hij staat opgesteld in de Cargo hangar aan Park Spoor Noord. Inderdaad, dat is waar de Zomerbar ook gelegen is. Als je moeite hebt met het vinden van onze exporuimte op wieltjes, dan stel ik voor dat je op zoek gaat naar een artificieel bos gemaakt van plastic bloemen, opgezette dieren en houten bomen. Bert Jacobs en Ali Kadhum hebben er een oerwoud van gemaakt met rondvliegende zaadcellen. Op dit moment heb je wellicht een vragende blik op je gezicht. Geen paniek. Hoe ze op dat idee gekomen zijn lees je hieronder.

+Wat gaan jullie doen?
Bert Jacobs: We gaan een tentoonstelling opbouwen die niet bepaald klassiek is. Het wordt een totaalconcept in de vorm van een installatie. Ik ben een bos aan het bouwen en Ali een zwerm spermacellen. 

+Pardon? Ik zag al enkele planten opgesteld die uit hout zijn vervaardigd.
Bert: Er zullen nog bomen bijkomen, aangevuld met opgezette dieren en plastic bloemen. Kortom, verschillende reproducties van elementen die in een bos voorkomen. Het wordt één groot namaakoerwoud. 

+Ali, jij gaat spermacellen maken? Verklaar je nader.
Ali Kadhum: Hahaha. Een spermacel is in feite een abstracte vorm en het staat tevens symbool voor de vruchtbaarheid. Mijn werk gaat over de eeuwige droom van vrijheid die er heerst in de Arabische wereld. Momenteel komen mensen daar in opstand voor een beter sociaal leven. Ze vechten tegen de dictatuur en pogen een nieuwe wereld te creëren.

+Je bedoelt dat het zaad voor een nieuwe maatschappij wordt verspreid?
Ali: Ik vertrek vanuit de Matchbox. Deze box geeft me het gevoel van een dode kist. De lampen - dat zijn de zaadcellen - die ik ga plaatsen komen als het ware vanuit de box en gaan omhoog het bos in. 

+De matchbox is voor jou een ruimte waaruit je wil ontsnappen. Opmerkelijk is dat jullie beide volledig buiten de box werken.
Ali: Ik zal ook nog werken binnenin plaatsen. Enkele kapotte spiegels en andere zaken die rond mijn thema gebouwd zijn. 

+Even recapituleren. Je gaat lampen installeren die op spermacellen lijken?
Ali: Ja. In zijn bos.

+Bert, vanwaar het idee om een bos te creëren?
Bert: Het idee is ontstaan door een samenkomst van verschillende elementen. Ik zie de Matchbox eerder als een dwangmatige en heel ondankbare ruimte waardoor het idee om buiten de box te werken al vrij vlug kwam. Daarbij zou de box in een grote hal staan. Ik bedacht dat ik iets zou moeten maken dat in proportie tot de ruimte zou zijn, anders zou het verdwijnen in deze grote hangar. 
Park Spoor Noord is een mooi park maar er is geen bebossing aanwezig, alleen maar gras. Ook dat was een reden om een namaakbos te maken. Hier komt nog eens bij dat ik in mijn atelier de laatste tijd met namaaknatuur bezig ben. Ik woon in de stad en als ik natuur zie, is het vanuit de wagen en van op een afstand, of in een gereproduceerde vorm als plastic planten bij mijn grootouders. Dat allemaal tezamen zorgde voor deze installatie. 

+Hoe verloopt de samenwerking?
Ali: Ik vertrek vanuit het thema van verspreiding. De zaadcellen komen uit de Matchbox naar buiten. Ze willen vrijheid voelen en ademen. Vandaar dat ik het bos van Bert er perfect bij vind passen. De lampen worden perfect in zijn werk geïntegreerd.

+Een bestuiving van het oerwoud zowaar. Hoe is de samenwerking juist tot stand gekomen?
Bert: Bij de eerste afspraak hadden we nog geen idee. Tegen de tweede afspraak liep ik met de gedachte rond om een bos te maken. Dan hebben we samen besloten om voor een installatie te gaan. 

+Verliep het vlot? Jullie artistieke stijlen zijn nogal verschillend.
Bert: Tijdens het eerste gesprek zei Ali dat hij video-art wilde maken. Maar dat is een medium dat ik totaal niet ken.

+Ali, heb je al veel installaties gemaakt, want je bent een schilder?
Ali: Neen, dit is de tweede keer maar het gaat goed. Ik vind dit project allerminst gemakkelijk. We zijn allebei beeldende kunstenaars. We zijn geen muzikanten of acteurs die gewoonweg samen met elkaar kunnen spelen. We hebben elk onze eigen stijl en manier van werken. Maar het is aan het lukken. 

+Wat was de aantrekkingskracht van dit project?
Bert: Ik ben in dit project gestapt voornamelijk uit nieuwsgierigheid. Ik vond het een interessant concept om twee culturen op een niet stereotype manier nader te bekijken. Wat zijn de opvattingen van Ali en welke de mijne? Ali is een stuk maatschappij-kritischer dan mij. Hierdoor begon ik te denken: hoe zit het met mijn maatschappij-kritiek? Door geconfronteerd te worden met iemand die een compleet andere achtergrond heeft, kan ik op een andere manier over mijn werk beginnen denken.
Ali: Voor mij is het een avontuur: de samenwerking met een andere kunstenaar en iets doen met de ruimte van de Matchbox. Ik vind het spannend. Ook het tentoonstellen voor veel mensen is leuk. 

+Wat vinden jullie van de locatie?
Ali: De locatie is fantastisch. Het is een grote ruimte met een zeer hoog plafond. 
Bert: Om buiten de Matchbox te werken biedt deze ruimte een enorm groot voordeel. Er heerst hier ook een vakantiegevoel. Ik vind dat leuk in combinatie met een artistiek project. Dat gaat goed samen. Het is vooral ook aangenaam werken.

+Laatste vraag: wat vinden jullie van elkaars werk?
Bert: De maatschappelijke onderlaag van Ali's werk is moeilijk te negeren. Wat ik in zijn werk apprecieer is dat hij er heel serieus mee omgaat en veel zin heeft voor symboliek en waarheid. Het is daarom niet moraliserend maar een soort gevoel van rechtvaardigheid steekt er wel in en dat vind ik interessant. 
Ali: Ik vind het sowieso goed werk anders zou ik niet met hem willen samenwerken. Hij zit op de goede weg. 


TEKST: RINGO GOMEZ JORGE
FOTO: ARTUR ERANOSIAN





EEN KORTE SCHETS VAN HET WERK VAN ALI EN BERT

In het voorgaande Proust interview werd een summiere schets gegeven van de persoonlijkheid van de kunstenaars Ali Kadhum en Bert Jacobs, het duo dat de Matchbox in Antwerpen zal onderwerpen aan hun artistieke grillen. Hier volgt een korte schets van hun werk. De essentie vervat in 5 vragen. een dubbel interview met de kunstenaars over hun samenwerking voor Matchbox zal spoedig volgen.


ALI KADHUM
+++++++++++

























+Beschrijf je werk.
Mijn werk gaat over (r)evolutie, bevruchting, de wereld ontdekken, uit de doodskist breken, (weder)geboorte, rebellie, dromen en botsing.
Ik toon wat er de laatste tijd gebeurd is in de Arabische landen. Het volk komt meer en meer in opstand tegen de overheid en de corruptie van het bestuur. De burgers vechten voor verandering op gebied van economie, politiek en socialiteit. Er is een nieuwe generatie die hoopt op de geboorte van een gezonde maatschappij waarin mensen vrij mogen denken en dromen. Het is deze beweging die ik in mijn werk wil tonen.

+Beschrijf je afkomst. 
Ik kom uit Irak, een uitzonderlijk  surrealistisch land vol tegenstellingen. Er wordt echter niet goed gezorgd voor de rijke beschaving van dit land die bedreigd wordt door chaos en oorlog.
Ondanks de moeilijke situatie blijft het een land van menselijke warmte, poëzie en schoonheid. Het is een plaats waar mensen dagelijks hun wonden verzorgen om iedere dag een nieuwe start te kunnen nemen en te blijven dromen.

+Beschrijf je bron van inspiratie. 
Ik heb me laten inspireren door het beeld van de betogers die zich verspreiden in de straten.
Dit beeld doet me denken aan zaadcellen op weg naar een eicel.

"Ze zetten me in een koker en zeiden: ' pas je aan'. 
Omdat ik groeide werd de koker smaller en versplinterd".
(Ahmed Matar)

De Matchox verbeeldt voor mij deze koker.  Ze is als een dode geest waarbinnen mensen opgesloten worden. Zij die deze beklemmende koker verlaten, komen in beweging, verspreiden zich in de wereld om een nieuwe dag te beginnen en steken het licht aan voor een nieuwe droom. 

+Beschrijf je absolute artistieke tegenpool.
/

+Beschijf je toekomstvisie. 
Ik wil hier geen uitspraak over doen want wie weet wat de toekomst brengt.

BERT JACOBS
++++++++++++




















+Beschrijf je werk. 
Mijn werk omvat installaties, tekeningen, acties, kijkdozen en objecten. Vertrekpunt hierbij zijn vaak speelse motieven die uitmonden in een poëtisch beeld. "Geregeld is er een breuk met de vorige media die hij gebruikte, waardoor het moeilijk is zijn werk onder één noemer te plaatsen."

+Beschrijf je afkomst.  
Turnhout is een stad in het noorden van België gelegen in de provincie Antwerpen. Turnhout is de hoofdstad van de Kempen en wordt eveneens de "speelkaartenstad" genoemd. Daarnaast is ze de hoofdplaats van het arrondissement Turnhout en het gelijknamige kies- en gerechtelijk kanton.

+Beschrijf je bron van inspiratie.  
Moeilijk te zeggen. Ik geraak geïnspireerd door de dingen die mensen niet meer moeten hebben. Rommelmarkten en kringloopwinkels zijn een dankbare bron van ideeën.

+Beschrijf je absolute artistieke tegenpool.
/

+Beschijf je toekomstvisie.  
Zorgen voor betere omstandigheden om mijn werk te maken en tentoon te stellen opdat 'mijn eigen ding doen' gegarandeerd blijft.



RINGO GOMEZ JORGE

MATCHBOX ANTWERPEN - ALI KADHUM EN BERT JACOBS











Zeer binnenkort zal de Matchbox in Antwerpen opengesteld worden voor het publiek, meer bepaald komend weekend al. Inderdaad, slechts een paar weken geleden stond hij nog in Gent waardoor deze twee edities nogal kort op elkaar volgen. Dat komt doordat omstandigheden, neveneffecten en de wet van de causaliteit een aandeel hebben in het vormen van beslissingen, waarvoor onze oprechte excuses.

De twee deelnemende kunstenaars zijn Ali Kadhum en Bert Jacobs, maar dat kon je wellicht al uit de titel aflezen. Zoals gewoonlijk heb ik hen eerst onderworpen aan het Proust interview. Dat vonden ze alles behalve leuk. Ik heb gemerkt dat de meeste kunstenaars het een flauw gegeven vinden. "Waar slaan deze oppervlakkige vragen op?" Men wordt er zenuwachtig van. De essentie van dit interview is echter de wijze waarop de kunstenaars met de vragen omgaan. Natuurlijk kan het me vrij weinig schelen wat hun favoriete vogel, hun grootste angst of hun ultieme droom van geluk is. Belangrijker is of ze zeer specifiek - of zeer vaag - op de vragen antwoorden én op welke wijze ze dat doen. De één maakt een grap, de ander geraakt geïrriteerd. Sommige kunstenaars begrijpen het niet, vinden het flauw, terwijl anderen de vragenlijst net zeer serieus opvatten. Ik denk dat deze onderliggende gedachte de drijfveer was van de maker van de vragenlijst, Marcel Proust.  Wie zal het zeggen? Misschien was hij écht geïnteresseerd in de lievelingskleuren des mens. Hieronder de antwoorden van Ali en Bert.

ALI KADHUM
++++++++++

+Wat is jouw belangrijkste karaktertrek? 
Dat ik respect heb voor iedereen.

+Welke kwaliteit waardeer je in een kunstenaar?
Dat hij rond een thema werkt, een rede heeft voor zijn kunstwerk.

+Wat is jouw voornaamste tekortkoming?
/

+Wat is jouw liefste bezigheid?
/

+Wat is jouw droom van geluk?
Om ooit een eigen tentoonstelling te houden.

+Wat zou jouw grootste ongeluk zijn? 
Als ik mijn inspiratie kwijt zou raken.

+Wat zou je willen zijn? 
Een kunstenaar of een kind.

+In welk land zou je het liefst willen wonen? 
Het land dat me goed zou beschermen en mijn rechten zou respecteren. 

+Wat is jouw lievelingskleur? 
Turquoise.

+Van welke bloem hou je het meeste? 
/

+Wat is jouw lievelingsvogel? 
De kraai.

+Wie zijn jouw favoriete heldinnen? 
/

+Wie zijn jouw favoriete componisten/muziekgroepen? 
/

+Wie zijn jouw favoriete schilders? 
/

+Wie zijn jouw helden? 
/

+Wat verafschuw je boven alles? 
/

+Welke militaire gebeurtenis bewonder je het meest? 
/

+Hoe zou je willen sterven? 
/

+Wat is jouw geestelijke conditie op het moment? 
/

+Wat is jouw lijfspreuk? 
/

+Wie is jouw grootste invloed? 
/

+Wat is jouw grootste angst? 
/

+Wat is jouw meest gewaardeerde bezitting? 
/

BERT JACOBS
+++++++++++

+Wat is jouw belangrijkste karaktertrek? 
Ik ben grappig, zelfingenomen en kan mezelf relativeren.

+Welke kwaliteit waardeer je in een kunstenaar? 
Authenticiteit en eerlijkheid.

+Wat is jouw voornaamste tekortkoming? 
Niet mee zijn met de technologische/digitale ontwikkelingen van vandaag.

+Wat is jouw liefste bezigheid? 
In mijn atelier werken en vrijen, maar dat lijkt me vanzelfsprekend.

+Wat is jouw droom van geluk? 
Dat ik die rokende rups zou zijn van het verhaal Alice In Wonderland.

+Wat zou jouw grootste ongeluk zijn? 
Een gigantisch auto-ongeluk terwijl ik niet verzekerd ben, dronken reed, geen keuringsbewijs op zak heb en 
er een tiental betrokkenen zijn.

+Wat zou je willen zijn? 
Zen.

+In welk land zou je het liefst willen wonen? 
Wallonië! Neen, liever Nieuw Zeeland. Maar daar ben ik nog niet geweest. Even denken. Ik vind het in België nog niet zo slecht. We zien wel.

+Wat is jouw lievelingskleur? 
Momenteel, als ik mag kiezen, ga ik voor geelachtig blauw.

+Van welke bloem hou je het meeste? 
De klaproos.

+Wat is jouw lievelingsvogel? 
De boomklever en de ijsvogel.

+Wie zijn jouw favoriete heldinnen? 
Xena.

+Wie zijn jouw favoriete componisten/muziekgroepen? 
Dat varieert, maar om toch iets te antwoorden: Ali Farka Touré, Tom Waits en Philip Glass

+Wie zijn jouw favoriete schilders? 
Michiel Ceulers, Jeremie Callens en Gerard Herman.

+Wie zijn jouw helden? 
Alfons Van Hees, Jasper Depagie en Rico Naessens.

+Wat verafschuw je boven alles? 
Controlefreaks en vervelende machtsmisbruikers.

+Welke militaire gebeurtenis bewonder je het meest? 
Ik ben daar eigenlijk niet voldoende van op de hoogte om er een oordeel over te vellen.

+Hoe zou je willen sterven? 
Liever niet traag en pijnlijk.

+Wat is jouw geestelijke conditie op het moment? 
Geënerveerd door deze vragenlijst.

+Wat is jouw lijfspreuk? 
Tis de combo van moterolie, zagemeel vanille en gemaaid gras. (sic)

+Wie is jouw grootste invloed? 
Op artistiek vlak? Dan denk ik oorspronkelijk nonkel Daniel, die me van kleins af meenam naar musea en dergelijke. De gedrevenheid van Bieke Depoorter is ook geen onmiskenbare invloed.

+Wat is jouw grootste angst? 
Superhard neerkomen na een serieus lange val.

+Wat is jouw meest gewaardeerde bezitting? 
Mijn Mercedes. Oh lord.



TEKST: RINGO GOMEZ JORGE
FOTO'S: ARTUR ERANOSIAN