Matchbox on Tour Editie 2011-2012

Van april tot en met november 2011 trekt een heel bijzondere tentoonstelling door Vlaanderen.

Matchbox on Tour is een tentoonstellingsproject op wielen. De kunstenaarsbox houdt in elke provincie halt. Een exclusief kunstenaarsduo gaat er aan de slag rond diversiteit.

De box biedt 2 kunstenaars de ruimte om hun visie op diversiteit en kunst tentoon te stellen, met een directe link naar de plaats waar de box gehuisvest wordt.

De nadruk ligt op de interculturaliteit binnen de samenleving. Om dat te vertalen naar beeldende kunst, is de inbreng van ZebrArt uiterst belangrijk. ZebrArt biedt gevluchte kunstenaars een platform. Uit hun pool van niet-westerse kunstenaars worden 5 mensen uitgenodigd een duo te vormen met een westerse kunstenaar die curator Pieter Vermeulen aantrekt. Verschillende mensen, onderlegd in verschillende disciplines, elk met andere etnische wortels, andere vormen van beeldexpressie. Matchbox on Tour wordt het rijdend bewijs dat kunst van en voor iedereen is.

Schrijver Ringo Gomez-Jorge en fotograaf Artur Eranosian kregen de opdracht om de tour te documenteren. Ze brengen alles samen op deze blog. Zo kunt u Matchbox on Tour thuis en ter plaatse opvolgen.

Dit is een project van KUNSTWERK[t] in samenwerking met Creatief schrijven, Centrum voor Beeldexpressie en ZebrArt.

donderdag 30 juni 2011

MATCHBOX IN GENT



Op 17 juli 2011 onthult de Matchbox de samenwerking tussen kunstenaressen Nina Stoupina en Conny Kuilboer in Gent. Je merkt wellicht meteen op dat dit tijdens de Gentse Feesten is die aanvangen op 16 juli. Wees gerust, dat is absoluut deel van het plan. Hierdoor kan de Matchbox zorgen voor een culturele intermezzo annex artistiek verantwoorde adempauze tussen de weelderige braspartijen en de comateuze, Genste drankspelen in.

Ik heb reeds een gesprek gehad met Conny en Nina, en ze blijken zowel sympathiek te zijn als liefhebbers van textiel. Of hier een zekere link te achterhalen is tussen textiel en vriendelijkheid, weet ik niet. Misschien is de gemeenschappelijke factor onze curator die enkel goedgeluimde kunstenaars in zijn Matchbox toelaat. Wie zal het zeggen? Hun plannen klinken alleszins spannend. Niet in de zin dat Steven Seagal armen en neuzen zal breken of Richard Dean Anderson luttele seconden voor een grote ontploffing toch nog weet te ontkomen dankzij zijn zakmes, neen, doch eerder dat Conny en Nina, los van hun gemeenschappelijke interesses, toch een aantal contrasterende artistieke opvattingen hebben. Nina is voor alle duidelijkheid een Russische en zij zelf geeft toe dat haar kunst erg Russisch is: zwaar, geladen, energiek en diepzinnig. Ze gebruikt donkere kleuren en werkt vaak monochroom. haar werk is expressionistisch, haar canvas als het ware verscheurd. Conny gebruikt net heldere kleuren en maakt installaties in zacht dekenstof. Ik begrijp het als je op dit moment een beeld krijgt van Nijntje die een rol vertolkt in Panzer Kruiser Potemkin. Zo'n vaart zal het nu ook niet lopen. Ik ben wel benieuwd naar het resultaat.

Het gesprek met beide kunstenaars zal zeer binnenkort hier verschijnen. Eerst een woordje uitleg over de locatie. De Matchbox zal niet zomaar in Gent geplaatst worden. Geen paniek: geen Woodrow Wilsonplein voor jou, beste kunstminnaar. Vermits beide dames bezig zijn met textiel, leek het ons opportuun om de Matchbox in de tuin van het MIAT te plaatsen. Dat is het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel. Concreet biedt dit museum een thuis voor heel wat machines, materialen en technieken van de Industriële Revolutie met betrekking tot de verwerking van textiel. Denk aan weefmachines, drukmachines en dergelijke. Voor zij die zich de lessen geschiedenis nog kunnen herinneren, Gent was op dat vlak nogal sterk tijdens de 19de eeuw. De stad is zo verstandig geweest om deze bijzondere stukken te bewaren.





Het museum is gelegen aan het water en is sinds enige tijd gevestigd in een prachtig industrieel pand. Het heeft ook een tuin, alwaar de Matchbox geplaatst zal worden. Tijdens de Genste Feesten biedt dit museum een zeer uitgebreid programma aan. Hier volgt een korte opsomming: een expositie van Phet Cheng Suor, een expositie van collectief Et Cetera, een rondleiding in de plantentuin die ongeveer 40 verfplanten bevat, een rondleiding aan de haven, een evenement waarbij de drukmachines in gang gezet worden, een festival rond mediakunst, een Middeleeuws ontbijt, een kinderontbijt, een open viltatelier, demonstraties aan textielmachines en 5 permanente tentoonstellingen. Volgens mij krijg je hier nog wel een dag mee gevuld. Wellicht ook meerdere. Ik zal alleszins aanwezig zijn op het middeleeuws ontbijt en tijdens de rondleiding in de tuin. Dat je textielverf uit planten kan halen vind ik pure tovenarij en wil ik met mijn eigen ogen zien.

Het openingsmoment van de Matchbox zal dus op 17 juli zijn om 14.30u. Echter zal onze curator Pieter Vermeulen een introductie doen een uur daarvoor, om 13.30u, in de galerie van Nina Stoupina. Dat is gelegen in de Burgstraat, nummer 101. Na deze inleiding kan je met mij meewandelen naar het MIAT. Ik heb over het algemeen geen zweterige handen. Tot dan.

++++++++++++++++++
NUTTIGE INFORMATIE

++MIAT.
Minnemeers 9, 9000 Gent.
www.miat.gent.be

++17 JULI: INTRODUCTIE PIETER VERMEULEN + OPENING MATCHBOX.
Introductie: 13:30h. Galerie Nina Stoupina. Burgstraat 101, 9000 Gent.
Opening Matchbox: 14:30h. MIAT.


BEELD: (C) MIAT
TEKST:RINGO GOMEZ JORGE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten