Matchbox on Tour Editie 2011-2012

Van april tot en met november 2011 trekt een heel bijzondere tentoonstelling door Vlaanderen.

Matchbox on Tour is een tentoonstellingsproject op wielen. De kunstenaarsbox houdt in elke provincie halt. Een exclusief kunstenaarsduo gaat er aan de slag rond diversiteit.

De box biedt 2 kunstenaars de ruimte om hun visie op diversiteit en kunst tentoon te stellen, met een directe link naar de plaats waar de box gehuisvest wordt.

De nadruk ligt op de interculturaliteit binnen de samenleving. Om dat te vertalen naar beeldende kunst, is de inbreng van ZebrArt uiterst belangrijk. ZebrArt biedt gevluchte kunstenaars een platform. Uit hun pool van niet-westerse kunstenaars worden 5 mensen uitgenodigd een duo te vormen met een westerse kunstenaar die curator Pieter Vermeulen aantrekt. Verschillende mensen, onderlegd in verschillende disciplines, elk met andere etnische wortels, andere vormen van beeldexpressie. Matchbox on Tour wordt het rijdend bewijs dat kunst van en voor iedereen is.

Schrijver Ringo Gomez-Jorge en fotograaf Artur Eranosian kregen de opdracht om de tour te documenteren. Ze brengen alles samen op deze blog. Zo kunt u Matchbox on Tour thuis en ter plaatse opvolgen.

Dit is een project van KUNSTWERK[t] in samenwerking met Creatief schrijven, Centrum voor Beeldexpressie en ZebrArt.

woensdag 7 september 2011

DEBAT MATCHBOX 11/09 11:00 @ Freestate Oostende


Debat zondag 11 september 2011 om 11u @ Freestate Oostende (Vrijstaat o)
Hendrik Baelskaai 12 (vlakbij de vuurtoren)

Onderwerp: ‘Conflict’ <> Openmonumentdag
Sprekers: Guy Kabeya & Kristin Rogghe
Moderator: Matthias De Groof

Tijdens deze laatste halte van het Matchbox-project zullen de twee kunstenaars, Guy Kabeya en Kristin Rogghe elkaar bevragen over het onderwerp ‘Conflict’. Daarbij spelen ze in op de datum van het debat, 11 september. Niet alleen Open monumentendag, maar ook de tiende verjaardag van ‘nine eleven’. Die datum wordt vaak geassocieerd met de zgn. ‘clash tussen de beschavingen’. Het debat draait rond de vraag: ‘is het (on)terecht dat het denkbeeld van deze ‘clash tussen beschavingen’ het kader vormt waarbinnen vele conflicten worden begrepen?’ Hiermee bedoelen we de conflicten tussen geografische regio’s of tussen bevolkingsgroepen binnen één regio (rascisme, problematiek van immigratie en integratie, enz.) ?
Het belooft een boeiend debat te worden! Achteraf is er ruimte voor een drankje op de finissage van zowel Matchbox als Freestate!

Iedereen is welkom.

Info over Freestate: www.free-state.be voor toegangsprijzen en hun programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten