Matchbox on Tour Editie 2011-2012

Van april tot en met november 2011 trekt een heel bijzondere tentoonstelling door Vlaanderen.

Matchbox on Tour is een tentoonstellingsproject op wielen. De kunstenaarsbox houdt in elke provincie halt. Een exclusief kunstenaarsduo gaat er aan de slag rond diversiteit.

De box biedt 2 kunstenaars de ruimte om hun visie op diversiteit en kunst tentoon te stellen, met een directe link naar de plaats waar de box gehuisvest wordt.

De nadruk ligt op de interculturaliteit binnen de samenleving. Om dat te vertalen naar beeldende kunst, is de inbreng van ZebrArt uiterst belangrijk. ZebrArt biedt gevluchte kunstenaars een platform. Uit hun pool van niet-westerse kunstenaars worden 5 mensen uitgenodigd een duo te vormen met een westerse kunstenaar die curator Pieter Vermeulen aantrekt. Verschillende mensen, onderlegd in verschillende disciplines, elk met andere etnische wortels, andere vormen van beeldexpressie. Matchbox on Tour wordt het rijdend bewijs dat kunst van en voor iedereen is.

Schrijver Ringo Gomez-Jorge en fotograaf Artur Eranosian kregen de opdracht om de tour te documenteren. Ze brengen alles samen op deze blog. Zo kunt u Matchbox on Tour thuis en ter plaatse opvolgen.

Dit is een project van KUNSTWERK[t] in samenwerking met Creatief schrijven, Centrum voor Beeldexpressie en ZebrArt.

dinsdag 16 augustus 2011

MATCHBOX + FREESTATE - KUNST VERSPREID IN DE HAVEN VAN OOSTENDE


Dit jaar zal de haven van Oostende in het teken staan van jong, Belgisch talent. Freestate II, de opvolger van de succesvolle eerste editie die in 2006 werd georganiseerd, is een tentoonstelling van Vrijstaat O. dat jonge kunstenaars tijdelijk een plaats geeft in het havengebied aan de kust. Deze locatie biedt een grote meerwaarde door zijn unieke karakter en laat de kunstenaars toe om zowel binnen als buiten tentoon te stellen. Pakhuizen, boten en bunkers zullen als expositieruimte gebruikt worden voor de werken van 21 kunstenaars. 

De deelnemende artiesten zijn niet zomaar uit een hoed getoverd doch minutieus uitgekozen door de organisatoren. Iedere kunstenaar mag maximum 35 jaar zijn - anders kunnen we niet over jong talent spreken - en moet een opmerkelijk artistiek potentieel hebben. Als ik het lijstje van deelnemende kunstenaars bekijk, moet ik toegeven dat ze er in geslaagd zijn om kunstenaars te kiezen die summier gezegd "goed bezig" zijn. Om er een paar lukraak uit te kiezen: Dennis Tyfus, de ongekroonde koning van de trash in Antwerpen die nu al een volgende generatie kunstenaars heeft beïnvloed; fotograaf Jimmy Kets die ondertussen bij de meesten onder ons gekend is; Kati Heck, één van mijn favoriete kunstenaars, schildert maar heeft ook al zeer leuke sculpturen gemaakt voor het Middelheim openluchtmuseum (een witte pensworst die zich opgehangen heeft aan een boom); het werk van Sarah en Charles: installatiekunst dat ik al eens in een galerij in Antwerpen gezien heb en zeer de moeite is; Vadim Vosters en Leon Vranken: beiden hadden laatst nog een expositie in Brussel als ik mij niet vergis; Filip Gilissen, bekend van zijn projecten It's All Downhill From Here On en The Only Way Is Up, en ga zo maar voort. Zoals ik al zei, het is een zeer sterke selectie. Iedere kunstenaar mag een drietal werken exposeren waardoor het totaal op 63 werken komt, als ik mijn Casio rekenmachine mag geloven.

Freestate is op dit moment open voor het publiek maar Matchbox nog niet. Van 27 augustus tot 11 september zal de box ergens in de haven geplaatst worden en kan je het werk bezichtigen dat Kristin Rogghe en Guy Kabeya Muya samen zullen maken. Meer informatie hierover zal de komende weken volgen.

Ik wil graag de aandacht vestigen op 11 september, de dag van de finissage van Matchbox en Freestate. Om 11 uur zal er dan een debat plaatsvinden met de Matchbox kunstenaars, geleid door moderator Matthias De Groof over het thema conflict. Dit is niet toevallig ook het thema van Open Monumentendag dat eveneens plaatsvindt op 11 september. Ik weet niet of deze datum bewust gekozen is als een soort link naar 9/11, de grootste geweldpleging van de 21ste eeuw,  dus laten we ervan uitgaan dat dit wel zo is. Het debat zal eerder gaan over het conflict tussen westerse en niet-westerse kunst, terwijl Open Monumentendag het thema breder bekijkt en uiteraard vanuit het standpunt van onroerende erfgoed. Zoals ieder jaar is het een dag waar geschiedkundig interessante locaties in de verf worden gezet door bezoekers gratis toegang te bieden. Om 15 uur zal op de finissage nog een ander debat plaatsvinden met als thema: Brussel als epicentrum voor beeldende kunst. 

Naast de tentoonstelling zijn er nog een aantal nevenactiviteiten gepland, ook voor kinderen. Meer informatie vind je op de website.



NUTTIGE INFORMATIE:
www.free-state.be
http://sector.openmonumenten.be/

Openingsuren Matchbox:
Telkens van woensdag tot vrijdag van: 14u tot 18u
Weekend: 11u tot 18u

Locatie:
Oosteroever, Hendrik Baelskaai 12 (vlakbij de vuurtoren)
8400 Oostende

Toegang Freestate:
€8 (standaardtarief)
€6 (-26j, O.-pas (Vrijstaat O.), ING-kaarthouders, leden Knack Club, leden Club Le Vif, leden Club Plus Magazine, groepstarief)
Gratis voor kinderen onder 12 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten