Matchbox on Tour Editie 2011-2012

Van april tot en met november 2011 trekt een heel bijzondere tentoonstelling door Vlaanderen.

Matchbox on Tour is een tentoonstellingsproject op wielen. De kunstenaarsbox houdt in elke provincie halt. Een exclusief kunstenaarsduo gaat er aan de slag rond diversiteit.

De box biedt 2 kunstenaars de ruimte om hun visie op diversiteit en kunst tentoon te stellen, met een directe link naar de plaats waar de box gehuisvest wordt.

De nadruk ligt op de interculturaliteit binnen de samenleving. Om dat te vertalen naar beeldende kunst, is de inbreng van ZebrArt uiterst belangrijk. ZebrArt biedt gevluchte kunstenaars een platform. Uit hun pool van niet-westerse kunstenaars worden 5 mensen uitgenodigd een duo te vormen met een westerse kunstenaar die curator Pieter Vermeulen aantrekt. Verschillende mensen, onderlegd in verschillende disciplines, elk met andere etnische wortels, andere vormen van beeldexpressie. Matchbox on Tour wordt het rijdend bewijs dat kunst van en voor iedereen is.

Schrijver Ringo Gomez-Jorge en fotograaf Artur Eranosian kregen de opdracht om de tour te documenteren. Ze brengen alles samen op deze blog. Zo kunt u Matchbox on Tour thuis en ter plaatse opvolgen.

Dit is een project van KUNSTWERK[t] in samenwerking met Creatief schrijven, Centrum voor Beeldexpressie en ZebrArt.

maandag 9 mei 2011

MATCHBOX TERVUREN


Het is tijd dat Matchbox naar een andere provincie rolt. De volgende halte is Tervuren in Vlaams-Brabant. Daar zal onze magische kunstdoos voor het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika staan. Deze nieuwe locatie zal ook twee nieuwe kunstenaars met zich meebrengen, namelijk Hannelore van Dijck en Carlos Ramirez. Onthoud alvast deze twee data: 10 en 15 mei. Op 10 mei om 18u openen tijdelijke tentoonstellingen in het KMMA (meer daarover op hun site) en kan je het begin zien van Carlos' en Hannelores werk voor Matchbox on Tour.  Op 15 mei is er een groot feest met de (voorlopig) laatste editie van Africa<>Tervuren 2011!  Ik licht eerst de locatie toe.


DR. LIVINGSTONE, I PRESUME.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (het KMMA) heeft niet alleen een prestigieuze naam, het heeft ook een gelijkaardige collectie. De meesten kennen het museum van zijn grote verzameling wilde dieren. Dat zijn en blijven uiteraard blikvangers waar je niet langs kan. Maar er is ook een grote collectie documenten, dagboeken en foto's aanwezig, onder andere van onze waarde heer Stanley. Hij is gekend van het bovenstaande citaat. De geschiedenis zegt dat hij degene is die Dokter Livingstone teruggevonden heeft aan het Tanganjika-meer in Afrika.
Om je een idee te geven van de grootsheid van de totale collectie, zal ik deze even in cijfers uitdrukken. Er zijn 10 000 000 dierlijke specimens aanwezig, 400 000 foto's, 180 000 etnografische objecten, 20 000 geografische kaarten, 16 000 mineralen, 8 000 muziekinstrumenten en zo'n 2 kilometer aan historische archieven. De permanente tentoonstelling bestaat uit 1% van deze volledige collectie. Met andere woorden: het archief van dit museum is gewoonweg gigantisch. Niet te vatten! Niet voor niets behoort dit museum tot één van de belangrijkste Afrikamusea in de wereld. 


MATCHBOX GOES AFRICA

Allemaal goed en wel, maar waarom zet men de Matchbox hier? Dat lijkt me een inkoppertje. Het project wil kunst van alle windstreken verenigen en culturele diversiteit promoten. Zoals je al weet, dient de Matchbox om Westerse en niet-Westerse entiteiten te doen versmelten in één doos. Het Afrikamuseum is hiervoor een zeer geschikte locatie omdat dit een plaats is die mensen doet nadenken over culturele diversiteit. Vergeet niet dat dit museum tal van projecten op poten zet die het samenbrengen van Westerse en Afrikaanse culturen bevordert. Het is dus niet gewoon een museum waar men naar objecten uit Afrika kan kijken, neen, het neemt actief deel aan duurzame ontwikkeling en stof tot nadenken over de manier waarop wij als Westerlingen andere culturen waarnemen.


WAT IS ER ALLEMAAL TE DOEN

Het voorgaande klinkt nogal zwaar, maar in de praktijk is het allemaal veel leuker. De lopende tentoonstellingen illustreren dit:

++Fetish Modernity. Ooit een Papua met een CD als lipversiering gezien?
In deze tentoonstelling merk je meteen dat wij als Westerlingen het begrip moderniteit niet volledig kunnen claimen. We moeten afstappen van het idee dat wij vooruitdenken, innovatief zijn, modern zijn, en de andere culturen vastgeroest zitten in hun traditie en hun verleden. Dat is een zeer pretentieuze en vooral foutieve gedachte. Deze expositie wil dit vooroordeel doorbreken.

++Een tweede lopende tentoonstelling is die van Sammy Baloji en Patrick Mudekereza. Zij hebben in de collectie van het museum gegrasduind, op zoek naar objecten die een eigentijdse visie geven op het koloniaal verleden.

++Op 15 mei is er het feest Africa < > Tervuren in het museum en wordt het startschot gegeven voor een heel ludieke tentoonstelling. Het KMMA heeft eerder dit jaar een oproep gelanceerd om een lamp te maken. Jawel, een lamp! De deelnemers kregen een gratis toegangskaart voor het museum om inspiratie op te doen. De resultaten worden vanaf de 15de mei tentoongesteld.

++Vergeet niet om ook 10 mei in je agenda vast te pinnen. Om 18u is er de officiële opening van Matchbox.  Op dat moment krijgen Hannelore en Carlos de opdracht om op 4 dagen tijd een werk te creëren. Je kan ze aan het werk zien tot 15 mei. Op deze dag moet hun creatie klaar zijn. Dat is ook logisch, want dan is het feest! Ik heb me laten vertellen dat ze in de kelders van het museum gedoken zijn, op zoek naar inspiratie. Hierover spoedig meer.


NUTTIGE INFORMATIE

Waar: 

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA), Leuvensesteenweg 13B – 3080 Tervuren.

Wanneer en wat:

Dinsdag  10 mei 2011: 18u: opening van de tijdelijke tentoonstellingen en Matchbox. 
Zondag 15 mei 2011: hele dag feest in het museum van 10u tot 18u: Africa < > Tervuren 2011.

www.africamuseum.be



RINGO GOMEZ JORGE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten